Založ si blog

Mierový summit o Ukrajine vo Švajčiarsku: Kľúčový krok k dosiahnutiu spravodlivého a trvalého mieru

Logo summitu o mieri na Ukrajine. © FDFA

V dňoch 15 a 16 júna sa vo švajčiarskom rezorte Bürgenstock uskutoční významný medzinárodný mierový summit, ktorý má za cieľ nájsť riešenie pre prebiehajúcu vojnu na Ukrajine a posilniť medzinárodnú podporu ukrajinského mierového plánu. Táto konferencia sa uskutoční z iniciatívy Ukrajiny a s podporou Švajčiarska. Očakáva sa účasť vysokopostavených predstaviteľov z desiatok krajín sveta vrátane zástupcov globálneho Juhu. Účasť na globálnom mierovom summite už potvrdilo 107 krajín. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril želanie, aby sa summitu zúčastnili všetky krajiny, ktoré rešpektujú ukrajinskú zvrchovanosť, územnú celistvosť, ciele a zásady Charty OSN.

Dôležité je, že Švajčiarsko má dlhodobú tradíciu neutrality a hostenia medzinárodných rokovaní, čo zvyšuje dôveryhodnosť a nádej na úspech tohto summitu. Švajčiarska vláda oznámila, že je pripravená prispieť k mierovému procesu a očakáva pozitívne výsledky z tohto stretnutia. 

Avšak podľa ukrajinskej strany, Rusko sa všemožne snaží narušiť konanie tohto summitu. Rusi tvrdia, že mier nemôže byť bez účasti Ruska a že Moskva je pripravená na rokovania. Je však možné ruskej iniciatíve dôverovať? Moskva klamala o mieri, pričom pripravovala rozsiahlu vojenskú inváziu v roku 2022. Nič nenasvedčuje tomu, že by sa Putinove zámery pokračovať vo vojne zmenili. „Mierumilovná“ rétorika Kremľa znie obzvlášť cynicky na pozadí hrozných vojnových zločinov, ktoré ruská armáda pokračuje páchať, najmä v Charkove. Rokovacie podmienky Ruska sa nezmenili, čo je pre Ukrajinu absolútne neprijateľné. Prezident Zelenskyj už viackrát vyhlasoval, že Ukrajina sa nevzdá svojich území v prospech Putina a nedovolí mu uspať bdelosť sveta, aby pripravil novú vlnu eskalácie. Preto Ukrajina zvoláva globálny Mierový summit.

Pre Ukrajinu je tento summit významný nielen z pohľadu možného ukončenia vojny, ale aj z hľadiska upevnenia Mierovej Formuly ako medzinárodného hlavného smeru, ktorý ukazuje, že svetová väčšina zdieľa víziu mierového procesu založeného na cieľoch a zásadách Charty OSN a príslušných rezolúciách Valného zhromaždenia OSN, ktoré po roku 2022 podporuje viac ako 140 štátov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dúfa, že výsledky summitu prinesú konkrétne kroky k obnoveniu mieru a stabilite v regióne.

Na summite sa očakáva diskusia o viacerých kľúčových témach vrátane energetickej a jadrovej bezpečnosti, voľnej plavbe a výmene zajatcov (výmena všetkých za všetkých a návrat deportovaných detí). Zúčastnení lídri budú hľadať konsenzus o konkrétnych opatreniach, ktoré môžu byť okamžite implementované. Dôležitou súčasťou bude aj záväzok medzinárodného spoločenstva k dlhodobej podpore Ukrajiny.

Mierový summit o Ukrajine vo Švajčiarsku: nádej na mierové ukončenie vojnového konfliktu

18.06.2024

Minulý víkend, 15 a 16 júna, sa vo Švajčiarsku konal mierový summit zameraný na riešenie vojny na Ukrajine a zabezpečenie spravodlivého a trvalého mieru. Táto významná udalosť, ktorú hostila švajčiarska prezidentka Viola Amherdová, privítala predstaviteľov z viac ako 90 krajín a 8 medzinárodných organizácií, vrátane 56 hláv štátov a predsedov vlád. Ukrajinský [...]

Výstražný štrajk RTVS

Podpíše? Nepodpíše? Pellegrini o zrušení RTVS rozhodne po návrate z Bruselu

26.06.2024 08:55, aktualizované: 09:10

Prezident rozhodne o podpise zákona o Slovenskej televízii a rozhlase počas budúceho týždňa.

Walmart / Streľba /

Útok neďaleko Las Vegas si vyžiadal päť obetí, útočník sa zastrelil

26.06.2024 08:36

Polícia útok označila za izolovaný incident a jeho motív nekonkretizovala.

Horská záchranná služba, Tatry

Turista neprežil pád z vrcholu Ostrého Roháča v Západných Tatrách

26.06.2024 07:43

Pád turistu z červeného turistického chodníka nahlásili horským záchranárom poľskí svedkovia.

Checkmate

„Bezpečnostné dôvody“. Moskovský aerosalón ani tento rok nebude, píše Kommersant

26.06.2024 07:07

Naposledy v roku 2021 si Vladimir Putin na MAKS-e prezrel pripravovanú novú ruskú stíhačku Checkmate (Šachmat).

michael

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 3342x
Priemerná čítanosť článkov: 1671x

Autor blogu

Kategórie

Archív